Sugestii generale

Nunți

În general, la nunți se preferă a se da bani, în scopul de a contibui la viitoarea "casă de piatră". Dacă această nuntă nu constituie prima căsătorie a mirilor, sau dacă ei specifică express că nu trebuie să contribuiți financiar atunci puteți alege și un cadou în valoare de 60-75% din suma sugerată.
Vedeti pagina noastra de cadouri pentru cateva idei, exemple.

Dacă veniți de la distanță, deci aveți o cheltuială de transport, este în regulă să mai scădeți un pic suma contribuită, să zicem -100 de lei. În cazul în care mirii au o cheltuială suplimentară cu dvs., de exemplu pentru cazare la un hotel/pensiune, atunci trebuie să suplimentați suma cam în aceeași măsura, + 100 de lei. Acesta poate varia în funcție de calitatea locului oferit (costul estimat).
Dacă veniți din străinătate, deci aveți o cheltuială semnificativă de transport, nu este cazul să scădeți suma; poate chiar să o creșteți. Românii se asteptă să fiți ruda bogată din America.

Dacă sunteți nași trebuie să aveți în calcul niste cheltuieli suplimentare:
 • Biserica
 • Lumânări
 • Batic / eșarfă pentru dezgătit
 • Buchet pentru doamna nașă și mireasă (nu trebuie efectiv cumpărat ci să-l plătească)

Dacă participați doar la cununia civilă e de ajuns să mergeți cu un cadou și, obligatoriu, un buchet de flori. Valoarea cadoului poate fi undeva in jur de 2-300 de lei; luați ceva pentru casă, gen lenjerie pat, tacâmuri (vedeți pagina Idei Cadouri).
Dacă participați și la cununia civilă și mergeți și la petrecere atunci e de ajuns să luati florile.

Mai există cazuri în care tinerii hotărăsc să separe nunta civila de cea religioasă. Notă: în afară de anumite motive obiective care cer urgentarea nunții, ca de exemplu un credit la bancă, e mai ieftin și mai ușor să se facă cele două acțiuni în aceeași zi.
Dacă mergeți la mini-petrecerea de cununie civilă aveți două variante, bani în plic sau cadou. În ambele cazuri valoarea darului va fi ceva mai mică, în funcție de anvergura mini-petrcerii.

Botezuri/Cumătrii

Pentru un botez/cumătrie sunt mai multe cazuri în care se preferă cadou și nu bani. Încercați mai întăi să determinați intențiile părinților: dacă, prin intermediul cumătriei par interesați de un câștig in bani sau dacă organizează o petrecere.
În primul caz, pentru a nu dezamăgi, e mai bine să dați bani într-un plic. Fiți pregătiți cu un plic de acasă pentru că s-ar putea să nu vi se ofere unul la petrecere.
Dacă v-ați hotărât să mergeți pe un cadou, se recomandă a cumpăra ceva pentru cel mic. Vedeti pagina noastra de cadouri pentru cateva idei, exemple.
Botezurile se desfășoară în două-trei etape astfel: una la biserică când se face efectiv botezul cu scufundarea în apă și preot. Dacă mergeți la botez atunci musai trebuie să veniți cu flori pentru d-na mamă. Dacă mergeți doar la botez (și nu la cumătrie) pregătiți cadoul de aici. Scoaterea din mir este a doua zi, în cadru mai restrâns, cu nașii si rudele apropiate, când se face baie copilașului. Cumătria; aceasta se face de regulă în aceeași zi cu botezul, dar am văzut și cazuri când s-a făcut semnificativ mai târziul; este o petrecere, cu masă, muzică, dar și eventual tam-tam.

Ca și în cazul nunților, nașii au unele atribuții suplimentare, care reprezintă și cheltuieli suplimentare:
 • Biserica
 • Lumânare
 • Hăinuțe
  • Pentru la biserică, îmbrăcat din cap până în picioare (inclusiv Pampers)
  • Pentru scoaterea din mir (a doua zi după botez)
  • Alte hăinuțe care se dau a doua zi, de preferat mai mărișoare, pentru ca un copil mic crește foarte repede și îi rămân mici foarte repede
 • Crișmă (o pânză albă în care se scoate copilul din apa la botez)
 • Panglică pentru botez
Design downloaded from free website templates.